Ветеран АТО відкрив у Бурштині кафе з випічки “материнського хлібу”.

Прямо серед кухні змурована грузинська тоне, де двічі на день випікають хліб і традиційну грузинську випічку з начинкою із квасолі – лобіані.

Боєць батальйону “Донбас” Сергій Любих з м.Бурштин відкрив в Івано-Франківську кафе грузинської випічки “Dedas Puri”. Ідею виношував з 2013 року, але війна змінила плани, пише Репортер.

У перекладі з грузинської назва закладу означає “материнський хліб”. Сергій Любих розповідає, що в давні часи, збираючи дітей в дорогу, мама випікала хліб. Брала тісто, розплескувала собі на литці, клала на долоню і приліп­лювала до пічки рукою. Так на хлібині залишався відбиток маминої долоні. Такий хліб називався “материнський” і сприймали його як оберіг завдяки теплу материнських рук.

“Ми, як і мама, працюємо з любов’ю, вкладаючи тепло наших рук і сердець. Щоб гарно росло тісто, випічка була смачною, у нас – все на позитиві”, – каже Сергій.

В асортименті кафе: декілька видів хачапурі із сиром, яйцем, куркою, телятиною, шашликом, картоп­лею, квасолею, капустою. Попри те, що заклад працює лише місяць, випічка настільки швидко продається, що не встигають випікати весь асортимент. Випічку, яку до кінця дня не продали, відносять до благодійної їдальні Карітасу.

Для учасників бойових дій тут зав­жди діє знижка – 20%.

До війни Сергій Любих працював управлінцем (спочатку в компанії “Біо­трейд” ТМ “Біола”). Свій перший досвід у хлібопекарській промисловості здобув на Калуському хлібозаводі. Після закриття заводу чоловіка запросили на Донбас працювати директором хлібозаводу в Сніжному Донецької області. Але через півроку Сергій змушений був звідти тікати.

Згодом чоловік пішов добровольцем у батальйон спецпризначення Нацгвардії “Донбас”. Служив під Маріуполем, в селі Мелекіне.

У серпні 2016 року демобілізувався і приїхав на Франківщину. Товариш-поляк, знаючи, що Сергій повернувся з війни, запропонував розпочати бізнес. Він погодився вкласти більшу частину грошей – з перспективою, що Сергій Любих гроші з часом поверне і стане єдиним власником.

У створенні інтер’єру допоміг майстер з кераміки Віталій Владковський. З ним Сергій Любих познайомився під час курсу реабілітації у Карпатах. Весь брендований посуд, світильники – з глини, ліпка на стіні та грузинський прапор на стелі – теж робота Владковського.

Кухарі в “Dedas Puri” – грузини з Кахетії.

Ще одна фішка кафе – бринза й сулугуні. Сир роблять за грузинськими рецептами на фермі під Галичем і привозять двічі на тиждень.

Окрім випічки, є також і повне меню: хінкалі, суп на телячому бульйоні, овочева тарілка, салат на гранатовому соусі, хачапурі по-аджарськи, шашлик.