Херсонський фермер вирощує найдорожчу спецію в світі

Олег Демченко із с.Любимівка, що на Херсонщині, вирощує не огірки, не картоплю і навіть не помідори, а шафран, пише Експрес. Влітку чоловік висаджує цибулинки, а восени (жовтень-листопад) на полі з’являються квіти (квітнуть вони лише 10-15 днів). Із п’яти сотих гектара фермер зібрав 250 г червоних приймочок.

шафран

Садивний матеріал Олег придбав в українсько-шведського подружжя, яке першим у село завезло екзотичні цибулинки й започаткувало незвичний бізнес. За 1 кг матеріалу фермер віддав 4,5 євро. Однак заробіток від продажу королівської присмаки вартує тих вкладень.

x2016.11.29_shafron.jpg.pagespeed.ic.xJ0vevh8fp

“Шафранові крокуси можуть врятувати українське село від безгрошів’я. В Україні за 1 г спеції платять $5, на світовому ринку – вдвічі дорожче. Тож на невеличкій грядці без особливих зусиль можна заробити від 30 000 до 60 000 гривень. Ще одна цікава цифра: щоб виростити й зібрати 1 кг червоних приймочок, треба витратити лише 350 трудогодин”, – додає Олег.

У світі виробляють лише 300 тонн шафрану, переважно, в Ірані та Афганістані. Тепер до них приєдналася й Херсонщина.

254711